Mod podświetlenia zegarów - wersja light

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xekon
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 742

Witam,
    Po pewnym okresie laby kol. Neck kopnął mnie do roboty, bo się ociągałem z wykonaniem tego co obiecałem i dzięki temu mogę zaprezentować trochę nowego druciarstwa w moim wykonaniu.
    Długo szukałem czegoś, co nadawałoby się jako stelaż do diodki/żarówki do podświetlenia klimy manualnej. Jak juz pisałem wymyśliłem sobie tak żeby żarówkę zastąpić czterema diodami odpowiednio połączonymi. Jakoś w zasięgu wzroku nie miałem nic, co by się nadawało aż do dzisiejszego dnia. Efekt jest wg mnie ok - uzyskałem nawet powtarzalność wyników, co jest mile w przypadku takiego dłubanka.
    Poniżej zamieszczam foty wersji alfa1 - nie oszukujmy się straszne druciarstwo ale działa (w miarę możliwości, jeśli któraś z osób po moich modach będzie zainteresowana, umówimy się na wymianę tego elementu), alfa2 - inna wersja druciarstwa, myślałem że to będzie dobre rozwiązanie ale nie zdało egzaminu, no i wreszcie RC1 wydaje mi się że za sprawa dobrego "stelaża" to rozwiązanie ma szanse się sprawdzić.

Co do pytania - ceny sie raczej nie zmienily tylko w zwiazku z trudnosciami czasowymi i lokalowymi narazie nie daje rady sie pozbierac.
    Załączone pliki

Komentarz

• QBA
      RS
      • 2004
      • 2646

No xekon, widze, ze jak tylko bedziesz mial troche wolnego czasu to zglaszam sie do Ciebie na mod calego wnetrza

Komentarz

• nico21
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 2640
        • Volkswagen

xekon, a czy istnieje mozliwosc zamowienia sobie takie "zaróweczki" - przesyłka:?: zamówił chetnie bym sobie i sam zamontował
        DACAR.team

Komentarz

• xekon
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 742

nico21, hehe a nie chcesz sie pobawic w modzenie samemu narazie to nie wiem na ile to wycenic ale spoko nie mowie "nie"

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

xekon, nie mam dojscia otego typu diód SMD, w sklepach nie maja bo za drogie i nie schodziły, a przez internet to sie ni opłaca za bardzo. ty masz najwidoczniej lepsze zródła Mnie by interesowała wersja blue
            DACAR.team

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Dobra, to znow odgrzeje kotleta, w koncu i tak mamy upalnie :twisted:

Czy ktos ze zmodowanych osob, zauwazyl jakas nadwrazliwosc diod na spalenie. Dioda wg mojej wiedzy to takie cos co nie ma prawa sie spalic, a u mnie juz po raz chyba 3 poszla jedna w wlaczniku swiatel, oraz drugi raz w panelu szyb. Nie wiem skad to sie bierze :|

Ma ktos jakies aktualne zdjecia zmodowanych pokretel nawiewow, bo chcialbym zobaczyc jak to wyglada :wink:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• xekon
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 742

a moze nie spalila tylko zimne luty sie porobily, lub tez co jest bardzo mozliwe w przypadku wlacznika swiatel sciezka sie odkleila od laminatu w wyniku przegrzania przy lutowaniu, wlasnie taki walek mialem w przypadku Wasyla i skonczylo sie to wymiana plytki.

Komentarz

• splawik
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1292

Diode szlag trafia jak potraktuje się ją za dużym prądem. 20mA jak sie nie myle powinno wystarczyc na normalna diode a na SMD to nie wiem.Moze daj więkrzy rezystor i zobacz jak swieci.
                  A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                  AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                  O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                  -------------------------------------------------
                  Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• xekon
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 742

Maicroft, lutowales tam jak rozumiem klasyczne, przewlekane diody?
                    splawik, w kombinowanie z rezystorami bym sie nie bawil, skoro podmienia sie "sztuke za sztuke" i diody sa typowe to nie ma prawa sie nic dziac. Raczej poszukalbym przyczyny w diodacg wlutowanych lub w samych lutach.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

xekon, Wyjalem wlacznik, wylutowalem i wlutowalem na nowo i dioda dziala. Moze bylo za delikatnie chwycone. Zobaczymy
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• nico21
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 2640
                        • Volkswagen

Maicroft, u mnie jedna dioda chyba była wlanieta, raz swieciła ram mrugała - nie byłu to zimne luty -sprawdziłe bezposrednio podajac do niej napiecie.

Poza ta jedna awaria- narazie nie mama zanych problemow
                        DACAR.team

Komentarz

• 20omega
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 105

Witam . Mam pytanko , ni cholery nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie , kto robił maxidota L&K i ile diod tam się ukrywa , a jeśli byłyby zdięcia bardzo proszę. Pozdrawiam.
                          ----- Złota L&K by MASTERS ---
                          __uuufffff cóż to była za maszyna____

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

20omega, w maxi dotie były próby ale z niepowodzeniem

Komentarz

• pyza99
                              Rider
                              • 2005
                              • 467

xekon, masz juz mozliwosci i miejce zeby zrobic modzik zegarkow?? byłbym zinteresowany
                              były:
                              L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
                              Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
                              jest:
                              Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r

Komentarz

• mam pytanie, bo juz zgłupialem i sam nic nie wiem. Można bezpiecznie odlaczyc licznik czy nie. Bo jeden mi mowi ze sie rozprgroamuje i bedzie trzeba na nowo kodowac kluczyki immobilizer czy cos tam jeszcze nie wiem, w kazdym razie nie odjade. A inny gosc mi mowi ze smialo mozna .

To mozna czy nie ?

Komentarz

• howard7
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 1120

mozna
                                  tylko jak masz odlaczona szafe to pod zadnym pozorem nie przekrecaj stacyjki jesli tego nie zrobisz to luuuz
                                  SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                  Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• xekon
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 742

howard7, prawde gada, bo jak przekrecisz kluczyki to nalapie bledow, w szczegolnosci od poduszek pow. Jedyne co sie kasuje to liczniki przebigu dziennego i zegarek.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

A potem przyzywa sie stres, czy dostaniemy po pysku poduszka czy nie :roll:

Rozlozyc mozna wszystko.

Xekon w poradach pisal, ze pewne plasticzki trzeba przeciac i jest to prawda, ale tylko w momencie gdy nie rozbieramy tych dwoch wyswietlaczy, wtedy nic nie trzeba ciac :diabelski_usmiech

xekon, Czy zauwazyles cos takiego: np wieczorem wlaczam najpierw swiatla(xenon), potem zapalam silnik i widze jak wskaznik paliwa i wody rozjasnia sie tak samo jak xenony, na poczatku jest ciemny kilka sekund pozniej swieci juz normalnie :twisted:
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• howard7, xekon, dzieki. W takim razie wykrecam jutro. Modowanie oswietlenia rozpoczęte :P

Bylo gdzies jak climatronica wykrecic z auta . bo nie widze?

Komentarz

• xekon
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 742

Maicroft, masz racje z plastikami (lacznikami pomiedzy wyswietlaczami a reszta badziewia) jesli je modujemy to ciac nie trzeba. Co do rozswietlania to tak jest ze na wylaczonym silniku male wskazniki swieca slabiej, przy czym efekt ten jest rozny w ronych autach. Poprostu ten obwod podswietlenia jest najwyrazniej bardziej wrazliwy na spadki napiecia.
                                          lec, climatronic wykreca sie prosto - tzn cztery sruby i 3 albo 4 kostki z tylu sie odpina.

Komentarz

• nico21
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 2640
                                            • Volkswagen

Zamieszczone przez Maicroft
                                            Xekon w poradach pisal, ze pewne plasticzki trzeba przeciac i jest to prawda, ale tylko w momencie gdy nie rozbieramy tych dwoch wyswietlaczy, wtedy nic nie trzeba ciac :diabelski_usmiech
                                            ja robiłem modzik licznika i nie mysiałęm nic przecinac. chyba moze dlatego za mam octe przed liftem. Rozkłąd diód ( w powswietleniu temp i poziomu plaiwa) były tylko od tła a nie było od wskazówek - jak to ktos opisywał na forum, wiec chyba z tym plastikiem tez tak moze byc. raz trzeba ciac a raz nie
                                            DACAR.team

Komentarz

• xekon
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 742

nico21, to nie o to chodzi. info o cieciu odnosilo sie do mojej obawy rozbierania wyswietlaczy zegarka i przebiegu natomiast proby potwierdzily ze mozna je bezpiecznie rozebrac wiec ostatecznie nie trzeba nic ciac.

Postaram sie wkrtoce uporzadkowac pierwszy post w tym watku dodajaz zbiorcze info o dotychczasowych modach.

Komentarz

• ja jestem juz na polmetku modyfikacji. Zostaly mi w zasadzie do zrobienia licznik oraz sterowanie szybami od strony kierowcy - i tu wlasnie pytanie. Ktos wiec jak to wyjac? zapewne jest na zatrzaski ale wole sie upewnic.

Przy okazji led-modow uszkodzilem sobie sterowanie lusterek oraz przycisk podgrzewania szyby Koszty rosna.... razem z diodami , koszulkami i innymi duperelami to dobijam juz do 400 zł. Z czego blisko polowa to wspomniane czesci. Drogo drogo ale za to bedzie niezly efekt. Miedzy innymi zrobilem sobie podswietlenie klamek od srodka. :P Ale to juz byla rzeźba....

Komentarz

• BioBogon
                                                  Elegance
                                                  • 2005
                                                  • 921

Zamieszczone przez lec
                                                  ja jestem juz na polmetku modyfikacji. Zostaly mi w zasadzie do zrobienia licznik oraz sterowanie szybami od strony kierowcy - i tu wlasnie pytanie. Ktos wiec jak to wyjac? zapewne jest na zatrzaski ale wole sie upewnic.
                                                  Tu masz opis:

na dole tego tematu Maicroft napisał jak to zrobić.
                                                  Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Patrzec robic ostroznie i nic sie nie lamie, jak jeszcze licznika nie robiles, to teraz dopiero zrobi Ci sie cieplo - uwierz, climatronik przy liczniku to pestka. A jak tamto wyjac pisalismy kilka razy na forum, trzeba rozebrac raczke, a potem calosc ladnie podwazac, zeby poszlo do gory z jednej i z drugiej strony, potem jest kilka torxow i trzeba ladnie jeszcze odhaczyc plastik, zeby plytka wyszla. Ja to rozkladam z zamknietymi oczami

To jaki to kolor robisz??
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...